Bo på landet.se

Pyssel och Inspiration

Petared´s Guld!

Kategori: Allmänt

Nu har jag äntligen börjat ta mig ut för att hitta det (alldeles för sent igentligen)

Den gömda skatten i dem djupa skogarna

Kantarellerna!!

För att förvara dem bäst har jag sett/hört/läst att det är bäst att förvälla dem

så då gör vi det :)



Först hittar man dem, på inte allt för välgömda ställen. Populärt växer dem vid stigar och djurspår.



Hitta en lagom stor kastrull

Sätt plattan på 1 - 1½ så svamparna värms upp långsamt

Kantareller innehåller mycket vatten, men om det skulle bränna tillsätt lite vatten

låt detta stå och sjuda i 15-20 minuter så att svampen suger i sig lite vatten igen.

Svampen håller sig nu väldigt gott i frys, om du fryser med lite spa håller det ännu längre.

~~~~

Nu är det ju även lingonsäsong!

Är det någon som har ett recept på något gott med lingon?

Helst utlyser jag lingon-blåbärs saft.. tänkte det lät gott

tjipp!

~~~~

Kommentarer

  • Maria Bouvier säger:

    Hej! Mums, jag tror att blåbär och lingon tillsammans blir det för bäsk, men det finns en recept här "Kryddad lingonsylt med äpplen"

    17dl(1kg) lingon

    300 gr syrliga äpplen

    6 kryddnejlikor

    1 bit hel kanel

    6 dl socker

    2 dl vatten

    saft av 1 citron

    Rensa och skälj lingonen. Skala,kärna ur och skär äpplena i bitar. Varva lingon,äpplen,socker,kryddor i syltigrytan och häll över citronsaft och vatten.

    Låt det hela koka upp på svåg värme och koka i 20 minuter. Häll på rena, varma burkar och tillslut.



    "Lingondricka"

    1 och 1/2 liter lingon

    5 dl vatten

    1 tsk citronsyra

    4 dl socker

    Rensa, skölj, och låt lingonen rinna av.Lägg bären i en bunke, mosa med potatisstöt och rör ner vatten och citronsyra. Täck över och låt bunken stå svalt i ett dygn.

    Rör i massan någon gång

    Låt bärmassan självrinna genom silduk i en halvtimme.

    Blanda saften med sockret och rör tills det löst sig.

    Hällupp drickan på rena, kalla flaskor och tillslut.



    Sillduken finns extra nu i Hässleholm, tomma honungsburkar med.

    Kram och lycka till med köket

    Mum

    2010-08-29 | 09:50:33
  • MARIA BOUVIER säger:

    Hej! Vi har lagat kantarellsås till vår middag i måndags och det var uppskatad. Gott. Nu har jag fått äpple från Liisa och Rolf har gjort äppelkompott och vi ska äta med kanel och mjölk i kväll efter zumba passet.

    Hur går det med studier?

    kram Mamita

    2010-09-16 | 16:25:50

Kommentera inlägget här: