Bo på landet.se

Pyssel och Inspiration

Farmor rocks!

Kategori: Tips och Recept

Farmor är grym!
Hon har hittat ett användningsområde för det tråkigaste ogräset

MASKROSEN
klart att man ska göra vin på det .. =)

Lite bakrunds info om Maskrosen


Maskrossläktet (Taraxacum) är fleråriga örter inom familjen korgblommiga växter. De har pålrot och runda ihåliga stjälkar med endast en blomkorg på varje stjälk. Bladen sitter i en rosett. Holkfjällen sitter i två kransar. Den inre med fjällen uppåtstående och den yttre något kortare och ofta nedböjda fjäll. I Norden innehåller släktet Taraxacum mer än 900 apomiktiska småarter indelade i 14 sektioner...
...
Det var länge olagligt att göra vin på maskrosor eftersom det jämställdes med mäsk, men det är numera lagligt igen. Maskrosor ger vart år stora mängder honung, de är utmärkta biväxter med högsta betyg på nektar och pollen. (Källa: Wikipedia)



Dag 1
  • 1 liter maskroser, packade
  • 4 liter uppkokat vatten
  • Ta bort kastrullen från plattan
  • Lägg i maskroserna i det uppkokade vattnet
  • Låt stå i 24 h
Dag 2
  • Sila bort blommorna
  • Skiva 1 citron med skal och allt och lägg i
  • Skiva 2 apelsiner med skal och allt och lägg i
  • 2 stk paket jäst (á 50 g)
  • 1 kg mörkt farin socker
  • 1 kg vitt socker
  • Rör ut allt i kastrullen , låt stå i en vecka med omrörning 2 ggr om dagen(föratt lösa upp sockret)
  • Sila och häll på flaska, med gasbinda på flasköppningen
(funkar lika bra med hushållspapper som du gjort hål i med en nål)

  • Låt jäsa i 6 veckor

Ready to serve


~~~~



~~~~

Maskroser

~~~~



~~~~

Maskroser i kastrull

~~~~

Kommentarer


Kommentera inlägget här: